[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Czy pobór tłuszczu należy regulować?Chcąc zachować zdrowie, należy unikać dwóch skrajności: za dużo lub za mało tłuszczuw pożywieniu.Typowa dieta zachodu zawiera za dużo tłuszczu, co jest główną przyczynąproblemów zdrowotnych, jak choroba naczyń wieńcowych serca, rak, wylew krwi do mózgu,cukrzyca, wysokie ciśnienie, otyłość.Zbyt mało tłuszczu powoduje niedobór kalorii, suchą skórę,spadek odporności przeciw chorobom, brak menstruacji, zanik mięśni, zahamowanie wzrostu umałych dzieci.Wielu Adwentystów Dnia Siódmego spożywa tłuszcze w nadmiernych ilościach.Jeżeli spożywaktoś tłuszcz pochodzenia zwierzęcego lub produkty odzwierzęce (produkty mleczne i jajka),pobiera tym samym tłuszcz z nieodpowiedniego zródła, który zawiera dużo kwasów nasyconychi cholesterol.Czy wszyscy potrzebujemy tą samą ilość tłuszczu?Na podstawie obecnej wiedzy Zwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby wcodziennym pożywieniu mniej niż 30 kalorii pochodziło z tłuszczu.Badania wykazały, żeżywienie ograniczające nadmiernie tłuszcze, jest ubogie w wartości odżywcze.Dlatego Rada d/s%7ływienia przy Generalnej Konferencji Kościoła Adwentystów zaleca przyjmować na 100%codziennych kalorii 20-30% kalorii pochodzących z tłuszczu (chodzi o wszystkie tłuszcze, te wpostaci naturalnej i tłuszcze nienasycone). Należałoby nadmienić, że maleńkie dzieci potrzebują dla prawidłowego wzrostu proporcjonalniewyższą zawartość tłuszczu w stosunku do dorosłych.Jest to szczególnie ważne dla dzieciodżywianych w sposób wegetariański.Dla niemowląt najlepszy jest pokarm matki.Dzieciom dodrugiego roku życia, nie należy podawać mleka chudego lub rozcieńczalnego.Wytaczne Radyd/s %7ływienia przy Generalnej Konferencji Kościoła zalecają rozsądne żywienie wegetariańskie,które sprzyja zdrowiu,a wzmacnia je i zapobiega chorobom.Wskazówki Rady w kwestii tłuszczuDla codziennego zaopatrzenia organizmu w wartościowe, kaloryczne pokarmy,zawierające 20-30 % tłuszczów, zaleca się:1.Przyjmować dużo owoców i produktów pełnowartościowych w postaci jarzyn i nasionstrączkowych, które stanowią podstawę prawidłowego żywienia, obniżają zawartość tłuszczu izaopatrują organizm w witaminy, minerały i błonnik.2.Stosować dietę wegetariańską, bez mięsa, ryb oraz drobiu.Badania adwentystycznymuniwersytecie, popierane przez National Institut of Health wykazały, że taki sposób żywieniaobniża ryzyko zawału serca bardziej, niż jakikolwiek inny sposób żywienia, zalecany celemzapobieganiu chorobom serca.%7ływienie wegetariańskie pomniejsza także ryzyko raka z uwagina wyższą zawartość karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A.Karoten znajduje sięw zielonych i ciemno-żółtych warzywach liściastych (kapusta, brokuły, marchew, papryka itd).Warzywa te są także bogate w witaminę C, błonnik, sole mineralne i inne substancje służąceochronie zdrowia.3.Potrawy przyrządzać bez użycia jaj, przede wszystkim bez żółtka, które jest największymzródłem cholesterolu.Badania osób jedzących regularnie jajka wykazały nie tylko zwiększoneryzyko zachorowań na serce, lecz także wyższą śmiertelność wskutek innych chorób.4.Kto korzysta jeszcze z produktów mlecznych, nie powinien sięgać po artykuły tłuste, araczej te o niskiej zawartości tłuszczu.W ten sposób uniknie się przyjmowania tłuszczównasyconych i cholesterolu, szkodliwych - jak już stwierdzono - dla serca i niebezpiecznych dlainnych chorób, w tym raka.Ograniczeń tych nie wolno stosować wobec dzieci w wieku dodwóch lat.5.Masło orzechowe, orzechy oraz nasiona oleiste (słonecznik, pestki dyni) są zdrowe, alezawierają zbyt dużo kalorii i łatwo można przekroczyć górną granicę tłuszczu.(tłumaczył zjęzyka niemieckiego E.Bereta, luty 1994)Pan Jezus powiedział do uzdrowionego:  Oto wyzdrowiałeś; już nigdy nie grzesz, aby ci się cośgorszego nie stało.Jan 5, 14 Usuń przyczynę problemu, a objawy same znikną. Rozdział VZdrowie na co dzieńJest rzeczą zdumiewającą, jak wiele Biblia mówi na temat zdrowia, dobregosamopoczucia, pomyślności i zapobieganiu chorobom.Stworzony na obraz i podobieństwo Boże,człowiek odzwierciadlał chwałę i doskonałość swego Mistrza.Upadek w grzech pogrążył całegoczłowieka, w jego potrójnym wymiarze ducha, duszy i ciała w katastrofalny stan powolnegoumierania.1 Moj.3, 19Celem Bożego planu zbawienia człowieka od grzechu jest przywrócenie pierwotnego stanu, pełniszczęścia, radości i zupełnego zdrowia.Nasze zdrowie jest dla Boga ważne.Zdrowie, pokój,zupełność, całość i doskonałość wyrażone są w Starym Testamencie w słowie  szalom , coznaczy:  będę ci życzył pokoju [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed