[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Poprzednio przyrzÄ…dzonÄ… potrawkÄ™wyÅ‚o\yć na półmisek i obÅ‚o\yć wkoÅ‚o grzankami z mó\d\kiem.458.Kotlety cielÄ™ce biteBite kotlety robiÄ… siÄ™ z części miÄ™sa tak zwanej górki.Na jeden kotlet bierze siÄ™ jedno\eberko, odrÄ…bujÄ…c kostkÄ™ krócej, stosownie do wielkoÅ›ci kotleta.Je\eli chcemy miećwiÄ™ksze i grubsze kotlety, trzeba brać dwa lub trzy· \eberka na jeden kotlet, jedno zatrzymać,drugie wykroić zgrabnie, poczym zbić ka\dy kotlet ostro\nie, umaczać; w rozbitym jajku,osypać tartÄ… przesianÄ… buÅ‚kÄ… i osolić, dopiero i w chwili sma\enia wlać na patelniÄ™ masÅ‚aklarowanego, na gorÄ…ce masÅ‚o ukÅ‚adać kotlety jeden przy drugim i sma\yć po obu stronach na\ółto.Mo\na je dać zaraz gorÄ…ce na stół, zacisnąć cytrynÄ…, lub te\ obÅ‚o\yć nimi jarzynki.122 459.Kotlety cielÄ™ce bite z kaparamiWziąć z du\ego i cielaka miÄ™sa kotletowego, pokrajać kotlety, umaczać ka\dy wwodzie, wykroić z nich \yÅ‚y, zbić dobrze no\em, nadać im Å‚adnÄ… formÄ™ i posolić je.Ukrajaćdrobno pietruszki, szampinionów, parÄ™ sardeli, obranych z oÅ›ci i dobrze wymytych, dodać 2Å‚y\ki kaparów.PÅ‚aski rondel dobrze masÅ‚em wysmarować, wyÅ‚o\yć przysposobionymiprzyborami, uÅ‚o\yć na nie kotlety, a resztÄ… na wierzch posypać, polać roztopionym masÅ‚em ikrótko przed wydaniem wstawić na nagÅ‚y ogieÅ„.Skoro majÄ… dosyć na jednej stronie,przewrócić na drugÄ…, podsma\yć trochÄ™ i wyÅ‚o\yć na półmisek.Sos podlać trochÄ… bulionu,zacisnąć cytrynÄ… i wylać na kotlety.Mo\na je jeszcze obÅ‚o\yć kartofelkami.460.Kotlety bite okÅ‚adane mózgamiPoprzednio wskazanym sposobem bite kotlety podsma\yć z obu stron na maÅ›le,obÅ‚o\yć ociÄ…gniÄ™tym i ugotowanym cielÄ™cym mózgiem, posmarować rozbitym jajkiem,osypać buÅ‚kÄ… i upiec w piecu lub na blasze.Kto chce, mo\e do nich zrobić jeszcze sosnastÄ™pujÄ…cym sposobem: rozpuÅ›cić Å‚y\kÄ™ masÅ‚a, podsma\yć w nim trochÄ™ usiekanej cebuli izielonej pietruszki, przetrzeć surowy mózg przez sito, wÅ‚o\yć w masÅ‚o i mieszać na wÄ™glacha\ zgÄ™stnieje, na koniec rozbić parÄ™ \ółtek, jedno caÅ‚e jajo, oblać tÄ… masÄ… uÅ‚o\one na półmiskukotlety, osypać sucharkiem i opiec na wydaniu.461.Kotlety cielÄ™ce siekaneUsiekać drobno cielÄ™ciny z górki lub Å‚opatki, wy\yÅ‚ować, dodać soli, pieprzu, tartejbuÅ‚ki dwa jaja, wszystko dobrze wymieszać, robić kotlety, nadajÄ…c im ksztaÅ‚t podÅ‚ugowaty.PowkÅ‚adać w ka\dy po kostce, maczać w jaju, w przesianej tartej buÅ‚ce i piec na gorÄ…cemklarowanym maÅ›le na \ółto.Kotlety takie mo\na dać do jarzynek lub te\ z sosem; w tymrazie ukÅ‚ada siÄ™ kotlety wkoÅ‚o półmiska, a w Å›rodek leje siÄ™ sos.462.Kotlety cielÄ™ce z chrzanemUsma\yć zwyczajnym sposobem kotlety i ·przeÅ‚o\yć je na półmisku masÄ… z chrzanu,który trzeba poprzednio utrzeć, usma\yć w maÅ›le z tartÄ… przesianÄ… buÅ‚kÄ… i tartÄ… cebulÄ….Kotlety zalać Å›mietanÄ…, bulionem, przykryć i wstawić na kwadrans do pieca.Na wydaniuzacisnąć cytrynÄ….123 463.Kotlety z sardelowym masÅ‚em lub chrzanemPokrajać i wy\yÅ‚ować miÄ™sa cielÄ™cego, usiekać drobno, dodać trochÄ™ przesianej buÅ‚ki,caÅ‚e jajo, soli i porobić okrÄ…gÅ‚e kotleciki, maczać je w jajku, przesianej buÅ‚ce i sma\yć naklarowanym maÅ›le.Przy wydaniu ponarzynać z ukosa i nakÅ‚adać sardelowym masÅ‚em lubtartym chrzanem, mieszanym z masÅ‚em i trochÄ… tartej przesianej buÅ‚ki; wydać zaraz gorÄ…ce.464 Sznycle wiedeÅ„skiePokrajać w poprzek zrazy z cielÄ™cej pieczeni, zbić, posolić, osypać mÄ…kÄ…, lepiejmaczać w jajku i osypać tartÄ… przesianÄ… buÅ‚kÄ…, nastÄ™pnie wrzucić na wrzÄ…ce masÅ‚o, sma\Ä…cjak befsztyk.Jak siÄ™ zrumieniÄ…, przewrócić na drugÄ… stronÄ™, podsma\yć i podlać masÅ‚em, wktórym siÄ™ sma\yÅ‚y.Na półmisku mo\na obÅ‚o\yć przysma\onymi kartofelkami.465.Zraziki cielÄ™ceKawaÅ‚ek funtowy cielÄ™ciny z ćwiartki pokrajać w plasterki, wy\yÅ‚ować i rozbićmocno, zasma\yć w rondlu masÅ‚a, zraziki lekko posolić, posypać przesianÄ… buÅ‚kÄ… i na wrzÄ…cemasÅ‚o w rondel kÅ‚aść, nie przykrywajÄ…c pokrywÄ….Jak siÄ™ zrumieniÄ… na pomaraÅ„czowo zjednej strony, przewrócić na drugÄ…, podsma\yć na szybkim ogniu, wyrzucić z rondla,pokropić cytrynÄ… i prÄ™dko podawać, póki bardzo gorÄ…ce.466.CielÄ™ce zrazy woÅ‚yÅ„skiePlasterki cienkie cielÄ™ciny ukÅ‚adać w rondel, grubo masÅ‚em wysmarowany, przesypaćsolÄ… biaÅ‚ym pieprzem, na to poÅ‚o\yć warstwÄ™ cieniutko krajanej mÅ‚odej sÅ‚oninki i znowuwarstwÄ™ cielÄ™ciny i znowu sÅ‚oniny.Zamknąć szczelnie pokrywÄ… rondel i dusić na wolnymogniu maÅ‚Ä… godzinÄ™.Po uduszeniu wyÅ‚o\yć na półmisek, obÅ‚o\yć sma\onymi kartoflami ipodać na stół.467.Zraziki z pozostaÅ‚ej pieczeni lub gotowanego miÄ™saUsiekać drobno pozostaÅ‚e miÄ™so, osolić, opieprzyć, wlać trochÄ™ masÅ‚a, tartej buÅ‚ki,\ółtko, zmieszać caÅ‚Ä… masÄ™ doskonale, formować okrÄ…gÅ‚e pÅ‚askie zraziki i obrunacić je wmaÅ›le na patelni.Mo\na je te\ maczać poprzednio w jaju i tartej przesianej buÅ‚ce.468.Frykando cielÄ™ce w zrazikachNakrajać z ćwiartki cielÄ™cej zraziki, zbić je trzonkiem od no\a, naszpikować trochÄ™sÅ‚oninÄ… i opiec na rumiano po obydwu stronach na klarowanym maÅ›le, poczym je zaraz124 uÅ‚o\yć w rondlu, zalać pół szklankÄ… wina, jednÄ… czwartÄ… litra bulionu, wsypać trochÄ… gaÅ‚kimuszkatoÅ‚owej, dodać kilka plasterków cytryny, okrajanej z \ółtej skórki, przykryć i dusić nawolnym ogniu.Na wydaniu zasma\kÄ™ pozostaÅ‚Ä… od zrazików zaprawić trochÄ… mÄ…ki,rozprowadzić bulionem, dodać szampinionów, wszystko razem zagotować i wyÅ‚o\ywszyzraziki na półmisek, oblać tym sosem.Półmisek mo\na obÅ‚o\yć ciastem francuskim.469 [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed