[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Tabela 13.Monitorowanie CCPŹródło: Opracowanie własne4.2.2.10.OKREŚLENIE DZIAŁAŃ KORYGUJĄCYCHDziałania korygujące zostały już określone w Tabeli 11 i w Tabeli 13.Dla wyznaczonego CCP nr 1 w procesie produkcji została opracowana Instrukcja 01, dotycząca działań korygujących dla przyjmowania przypraw.Instrukcja 01Strona 1KETCHUP ŁAGODNY.Działania korygujące dla CCP nr 1 - przyjęcie przypraw.Stron 21.CEL INSTRUKCJI:Celem instrukcji jest określenie działań korygujących dla CCP nr 1, wytypowanego w systemie HACCP produkcji ketchupu łagodnego, jeżeli zostaną stwierdzone odchylenia od wartości przyjętych parametrów, co powinno zapewnić że CCP będzie pod kontrolą oraz sposobu rejestracji tych działań.2.ZAKRES STOSOWANIAInstrukcja dotyczy działań związanych z przywracaniem pełnej kontroli zagrożenia w CCP nr 1 linii ketchupu oraz postępowania z produktem, który został wyprodukowany przy przekroczeniu wyznaczonych tolerancji parametru kontrolnego w danym CCP.Instrukcja dotyczy prowadzenia zapisów działań korygujących CCP nr 1 - przyprawy.3.ODPOWIEDZIALNOŚĆZa działania objęte procedurą odpowiedzialność ponoszą:Laborant Dz.Zapewnienia Jakości - za wykonanie działań zgodnie z wytycznymi niniejszej, prowadzenie zapisów oraz powiadamianie o podjętych działaniach korygujących.Menadżer Zapewnienia Jakości - za nadzór nad skutecznością działań korygujących.lDEFINICJE I OKREŚLENIAl4.1 Krytyczny Punkt Kontroli (CCP)Jest to etap (surowiec, miejsc, postępowanie praktyczne, procedura lub proces), w którym należy zastosować środki kontrolne e celu zapobieżenia lub wyeliminowania zagrożenia bezpieczeństwa żywności, bądź zredukowania go do dopuszczalnego poziomu.4.2 ŚRODEK KONTROLNY - wszelkie środki i działania, które mogą być zastosowane, aby zapobiec lub wyeliminować zagrożenie bezpieczeństwa żywności, bądź zredukować je do akceptowalnego poziomu.4.3 DZIAŁANIA KORYGUJĄCE - działania podjęte w celu usunięcia skutków przekroczenia granic krytycznych.4.4 DZIAŁANIA ZAPOBIEGAWCZE - działania podjęte w celu usunięcia przyczyn potencjalnego zagrożenia, aby zapobiec ich ponownemu wystąpieniu.4.5 GRANICA KRYTYCZNA - taka wartość środka kontrolowanego, której przekroczenie jest sygnałem do podjęcia działań korygujących.Przekroczenie granicy krytycznej oznacza utratę kontroli nad zagrożeniem w danym krytycznym punkcie kontrolnym.5.OPIS POSTĘPOWANIA5.1 Laborant Działu Zapewnienia Jakości monitoruje jakość przypraw zgodnie z instrukcją.5.2 Jeżeli wyniki badań mikrobiologicznych są niezgodne z wymaganiami badań mikrobiologicznych powiadamia się Kierownika Laboratorium, który podejmuje decyzje o odmowie przyjęcia dostawy partii przypraw i uruchamia postępowanie reklamacyjne.5.3 Menadżer Dz.Zakupów dokonuje zwrotu zakupionej partii przypraw do dostawcy i podejmowanie działań w celu zakupu partii przypraw o jakości zgodnej z ustalonymi wymaganiami.6.ZAPISY JAKOŚCILp.Nazwa zapisuSporządzaSprawdzaZatwierdza1.egz.Kto otrzymuje/ okres lat przech.6.16.2Rejestr badań mikrobiol.DostawKarta reklamacji dostawyLab.ds.mikrob.Kier.Laboratorium_11) Dział Zapewniania Jakości / 2 latalDOKUMENTY ZWIĄZANElWymagania jakościowe dla przypraw.4.2.2.11 USTALENIE PROCEDURY WERYFIKACJIKonieczna jest weryfikacja systemu HACCP.Należy ocenić funkcjonowanie systemu w warunkach produkcyjnych oraz sprawdzić dokumentację.Weryfikacji systemu dokonują auditorzy wewnętrzni.Procedura jakości 03Strona 1Weryfikacja systemu HACCPStron 2lCel procedury:lCelem procedury jest czuwanie nad dokumentacją systemu HACCP i wprowadzenie do niej ewentualnych zmian (korekt).Procedura dotyczy również dokonywania okresowych przeglądów działania systemu HACCP w normalnych warunkach produkcyjnych oraz oceny jego funkcjonowania po wprowadzeniu zmian do produkcji.lZakres stosowania:lProcedura dotyczy procesu produkcji ketchupu utrwalanego termicznie.lOdpowiedzialność:lZa realizację procedury odpowiedzialność ponoszą:lwszystkie jednostki organizacyjne wyszczególnione w odpowiednich procedurach i instrukcjach dotyczących funkcjonowania systemu HACCP w tym procesie produkcyjnym,llauditorzy wewnętrzni badający system.llDefinicje:lWeryfikacja - to sprawdzenie skuteczności działania systemu oraz jego zgodność z przyjętym programem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]