[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Jak wykazałymasowe badania ludności, otłuszczenie wzmaga prawdopodobieństwozachorowania na raka.Jak powstrzymywać swój apetyt?Jedzcie produkty, które powodują szybkie nasycenie  podsuszonepieczywo, fasolę, groch, rośliny strączkowe, sma\one ziarna słonecznika,kasze.Substancje - obrońcyNasze po\ywienie powinno zawierać składniki zwiększająceobronne właściwości organizmu, co pozwala mu przeciwstawiać siędziałaniu substancji rakotwórczych i innych szkodliwych związków.99 Przede wszystkim są to witaminy, szczególnie A, C i E, a tak\e B2 iPP.Wysokie stę\enie witaminy C w organizmie tak\e blokujepowstawanie substancji rakotwórczych z azotanów i azotynów.WitaminaE chroni przed szkodliwym oddziaływaniem produktów utlenianiatłuszczów.Witamina A sprzyja zabezpieczeniu przed ró\nymi postaciamiraka.W witaminę A jest bardzo bogata wątroba zwierząt i tran, w mniejszymstopniu zawierają ją jaja, masło śmietankowe, produkty mleczne.Karoten,który w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A, mo\naotrzymać z takich produktów roślinnych jak marchew, czerwona papryka,pietruszka, szpinak, cebula.Jest on równie\ w morelach, pomidorach, dyni, orazw innych owocach i warzywach o barwie \ółto-czerwonej lub pomarańczowej.Za\ywając preparaty witaminy A, C i E nale\y wiedzieć, \e ichnadmiar mo\e przynieść organizmowi szkodę.Nale\y spo\ywać tylkonaturalne witaminy.Najbardziej bogata w witaminę E jest wątrobacielęca, nerki bydła rogatego, ziarna pszenicy, owsa, \yta, kukurydzy,groch, pietruszka, \ółtko jaja kurzego, marchew, cebula.Podstawowym zródłem witaminy C (kwasu askorbinowego) sąwarzywa, owoce, jagody i zielenina.Najwięcej witaminy C jest wowocach dzikiej ró\y, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, chrzanie,pietruszce, koperku, rokitniku.Niemało kwasu askorbinowego znajdujesię w owocach cytrusowych oraz w jabłkach (szczególnie antonówkach).W porze zimowej i wiosennnej głównym zródłem witaminy C są dla nasziemniaki, biała kapusta i kiszona, inne owoce, a tak\e cytrusy i ich soki.Włóknisty sojusznikAngielski chirurg Barcket w czasie pracy w Afryce zauwa\ył, \e rakjelita grubego rozpowszechniony w Europie, jest rzadko spotykany wśródludności miejscowej, która spo\ywa znacznie więcej produktówwłóknistych (celuloza, pektyny).Okazuje się, \e są one swoistą, wewnętrznąmiotłą jelita; sprzyjają szybkiemu usunięciu szkodliwych produktów,niszczą procesy gnilne i działalność bakterii, które uczestniczą100 w powstawaniu substancji rakotwórczych.Podstawowym zródłem włókienpokarmowych są chleb i mąki grubo mielone, kasze  gryczana, owsiana,kasza jaglana, warzywa liściaste.Wa\ną rolę w profilaktyce raka odgrywają sole mineralne, zawierającemagnez, wapń i selen.W magnez bogate są rośliny strączkowe, pszenica,\yto, owies, gryka.Znajduje się on równie\ w wielu warzywach i owocach.Wwapń bogate są \ółty ser i twaróg, fasola, marchew, kapusta.Najwięcejselenu wykryto w grochu i burakach.Istnieją dane, \e substancje obrońcy znajdują się w niektórychgrzybach  borowikach, opieńkach, a tak\e w produktach otrzymywanychz soi.Nale\y zaznaczyć, \e \adna dieta nie daje absolutnej obrony przedrakiem, ale niewątpliwie mo\e w znacznym stopniu obni\yć praw-dopodobieństwo zachorowania na raka.Ró\norodny, bogaty w naturalnewitaminy jadłospis pozwoli organizmowi wybrać z po\ywienia niezbędnedla niego substancje lecznicze.I jeszcze jedno.Jak mówił doktor Gerzon (największy specjalista wdziedzinie leczenia raka): rak  to zemsta natury za nieprawidłowospo\ywane posiłki.W 99% ze 100  to zatrucie własnymi toksynami itylko 1% to nieodwracalne zmiany, które występują w organizmie.Są ofiary" raka (tylko 1%) i są jego twórcy (99%), o tym ka\dy powinienwiedzieć.Choroba na talerzuKomisja Zwiatowej Organizacji Zdrowia przeprowadziła badania wkilku klasztorach w Tybecie.W wyniku badań zostało stwierdzone, \e90% mieszkańców, wśród których byli starcy  u 60% całkowicie niestwierdzono próchnicy zębów, zaburzeń w pracy układu krwionośnego ipokarmowego, wszyscy oni niezale\nie od wieku byli sprawni i prawie w100% zdrowi.Analiza ich po\ywienia wykazała, \e od\ywiają się bardzoskromnie, nie posiadają lodówek, kuchni gazowych, nie u\ywają cukru,mięsa i rafinowanych produktów.Ich podstawowy101 jadłospis  to placki jęczmienne, tybetańska ziołowa herbata, czysta woda.Latem po\ywienie wzbogacały rzepa, marchew, ziemniaki i trochę ry\u.Według danych Zwiatowej Organizacji Zdrowia w takich najbardziejrozwiniętych krajach jak USA, Niemcy, Francja, które stoją w czołówcepod względem spo\ycia mleka, mięsa i innych rafinowanych produktów,zdrowie ludności wygląda inaczej.W Ameryce na trzy rodziny  dwiecierpią na nowotwory, dwie osoby z pięciu cierpią na choroby sercowo-naczyniowe, z powodu których umierają; odnotowuje się ogromną liczbęosób, cierpiących na cukrzycę.Przewlekłe choroby trapią 19% ludności, awięc cierpi na nie prawie co piąty mieszkaniec.W Niemczech  na cukrzycę cierpi 20% ludności, około 20% dzieci wwieku od 8 do 16 lat ma niedorozwój umysłowy i fizyczny.Na reumatyzm izapalenie stawów choruje od 15 do 17% ludności.Francja  Alergia dotyka od 15 do 20% ludności, 450 tys.dzieci poni\ej18 roku \ycia cierpi na ró\norodne zaburzenia słuchu i wzroku, 1,5 mindzieci w wieku 6 lat choruje na astmę.We wszystkich krajach wysokouprzemysłowionych w ciągu ostatnich 25 lat, procent noworodków zwrodzonymi schorzeniami się podwoił.Wychodzi na to, \e przy pomocy widelca i ły\ki sami sobie kopiemy grób.102 ZDROWE ODśYWIANIEIV Zasada zdrowiaODśYWIANIE103 104 RAZEM CZY OSOBNO?IV zasada zdrowia - od\ywianieZwiat roślinny i zwierzęcy oferuje człowiekowi olbrzymią ró\norodnośćpo\ywienia.Zasadniczy problem polega na tym, by z tej całejró\norodności wybrać to, co naprawdę jest nam niezbędne i po\yteczne.Jednym z najpowa\niejszych błędów człowieka jest pogląd, \emaksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów po\ywieniemo\e utrzymywać organizm we właściwym stanie.Teoretycznie urozmaicone, bogate w białko zwierzęce i węglowodanypo\ywienie powinno nieść zdrowie, a taki pokarm niestety, jak się okazuje,staje się przyczyną chorób i cierpień.Na przykład: jemy zupę, mięso z ziemniakami, potem wszystkopopijamy słodkim kompotem lub zjadamy pomarańczę, banana bądz innydeser.Wszystkie te produkty wymagają ró\nego czasu do trawienia ipotrzebują ró\nych soków \ołądkowych.W \ołądku tworzy sięmieszanka nie do strawienia.Rozpoczyna się rozkład owoców, w wynikuktórego powstaje alkohol i kwas octowy, a są to trucizny.Ziemniakimieszają się z mięsem, tworzą silnie trującą substancję  solaninę.Wszystko to znajduje się w \ołądku, gdzie jest ciemno i ciepło.(Proszęsobie przypomnieć jak robi się wino domowe: rozdrabnia się owoce,wsypuje do naczyń i stawia w ciemnym miejscu, gdzie wszystko tozaczyna fermentować) [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed