[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Steki z karmelizowaną cebulą o delikatnym aromacie śliwkowymSteki z karmelizowaną cebulą o delikatnym aromacie śliwkowymczas przygotowania: 18 minutliczba porcji: 4poziom trudności: łatwekoszt: średnikaloryczność: raczej niezbyt niskaskładniki:4 steki wieprzowe o grubości około 2 cm2 czerwone cebule średniej wielkościłyżeczka cukru2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej własnej produkcjisólświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oliwySteki lekko rozbijam tłuczkiem (przez folię, dzięki temu się nie uszkodzą),lekko solę i pieprzę i odstawiam na bok.Cebulę obieram i kroję raczej na grube plastry.Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i kiedy bardzo gorąca, wkładam plastrycebuli - smażę ją na dużym ogniu, raczej niezbyt często przewracając, kiedypodpieczona lekko, dodaję cukier i mieszając trzymam na ogniu pół minuty, ażzacznie się karmelizować (będzie trochę dymu), następnie dodaję powidłaśliwkowe, mieszam energicznie i trzymam na ogniu przez następne pół minuty.Zdejmuję cebulę na talerz i trzymam w cieple (np.przykrytą drugimtalerzem).Na patelni rozgrzewam pozostałą oliwę i wkładam mięso - smażę na dużym ogniupo minucie z każdej strony, następnie po 2-3 minuty na średnim ogniu z obustron.Usmażone steki wykładam na talerze i na każdy wkładam łyżkę cebuli.Podaję z ziemniakami lub bagietkę i mnóstwem zielonej sałaty.Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • katek.htw.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed