[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.MieliÅ›my owce, wiÄ™c byÅ‚ ser.Poza tym bez wzglÄ™du na porÄ™roku, wÅ‚aÅ›ciwie zawsze mogliÅ›my zdobyć takie czy inne grusz-ki, czy to z dzikiego krzaka, czy z drzewa w sadzie.No iwÅ‚aÅ›nieto jedliÅ›my i nadal jemy.Zdecydowanie najlepszymsposobem zabrania siÄ™ do przyrzÄ…dzania tej przekÄ…ski jestkradz.ez gruszki - twierdzi niepoprawny Neddo.- Potem trzebaznalezć wzgórze ze zboczem ogrzanym przez popoÅ‚udniowesÅ‚oÅ„ce Sadówmy s.Ä™ wygodnie i wyciÄ…gamy z plecakascyzoryk którym obieramy i kroimy gruszkÄ™.Plastry zjadamyprosto z noża i zagryzamy okruchamipa»ri«o, równieżwydobytego z plecaka Tak, posiÅ‚ek nie od rzeczy jest popijaćczerwonym winem i jeść z dobrym chlebem.Poniższy przepis to po prostu wyrafinowana wersja orygi-naÅ‚u, niemniej jest caÅ‚kiem niezÅ‚y.Smażone zimowe gruszki z pecorino Porcja dla szeÅ›ciuosób6 dojrzaÅ‚ych, ale jeszcze jÄ™drnych, zimowych gruszek, najlepiejodmiany bose4 Å‚yżki masÅ‚a1 Å‚yżka oliwy z oliwek1/2 szklanki bardzo drobnej żółtej lub biaÅ‚ej mÄ…ki kukurydzianejsól morskaÅ›wieżo zmielony pieprz1 szklanka orvieto classico2/3 szklanki miodu kasztanowego lub gryczanego, rozgrzanegodo postaci pÅ‚ynnejokoÅ‚o 300 gramów niezbyt dojrzaÅ‚ego pecorinoObierz gruszki obieraczkÄ… do warzyw i przekrój je na półpozostawiajÄ…c szypuÅ‚kÄ™ na jednej połówce albo - rozciÄ™tÄ… - naobu.Nie usuwaj gniazd nasiennych.Na dużej patelni roz-puść na Å›rednim ogniu trzy Å‚yżki stoÅ‚owe masÅ‚a razem zoliwÄ… i zaczekaj, aż tÅ‚uszcz zacznie siÄ™ pienić.Przesyp mÄ…kÄ™kukurydzianÄ… na pÅ‚ytki talerz i przyciÅ›nij do niej każdÄ… zgruszek, pokrywajÄ…c wyÅ‚Ä…cznie przeciÄ™tÄ… stronÄ™.Połówkigruszek połóż przeciÄ™tymi stronami na rozgrzanym tÅ‚uszczu,posyp morskÄ… solÄ… i obficie popieprz.Smaż jednorazowo tylkotyle gruszek, ile wygodnie zmieÅ›ci siÄ™ na patelni.Owoce niepowinny siÄ™ stykać.Pozostawje na pięć, sześć minut, żebyutworzyÅ‚a siÄ™ gruba zÅ‚ocista skórka, a nastÄ™pnie ostrożnieodwróć gruszki Å‚opatkÄ…, posól i popieprz jak wczeÅ›niej.Ponownie odczekaj pięć minut, a nastÄ™pnie przełóżpodsmażone owoce na ciepÅ‚e talerze.Dla lepszego efektupodawaj je na dużych, wrÄ™cz przesadnie dużych talerzach,żeby goÅ›cie mogli maczać kawaÅ‚ki focaccii w miodzie inakÅ‚adać gruszki bez ryzyka zrzucenia z talerza.ZwiÄ™ksz ogieÅ„i wlewaj na patelniÄ™ orvieto classico, starannie mieszajÄ…c, żebyrozpuÅ›cić pozostaÅ‚oÅ›ci po smażeniu.Odczekaj dwie, trzyminuty, aż wino odparuje, zgaÅ› ogieÅ„ i wrzuć na patelniÄ™ostatniÄ… Å‚yżkÄ™ masÅ‚a, żeby sos nabraÅ‚ poÅ‚ysku.Kilka razypotrzÄ…Å›nij patelniÄ…, aby masÅ‚o siÄ™ rozpuÅ›ciÅ‚o.Cztery lub pięćniezbyt starannie odkrojonych plastrów pecorino połóż przygruszkach na każdym talerzu, delikatnie polej sosem i nitkamiciepÅ‚ego miodu.FocacciÄ™ prosto z pieca podaj na stół, żebygoÅ›cie odrywali po kawaÅ‚ku i przekazywali resztÄ™ innym.Dokieliszków nalej tego samego orvieto classico, którego użyÅ‚aÅ›do robienia sosu.Powinno być raczej schÅ‚odzone niż zimne.Focaccia z orzechów wÅ‚oskichOkrÄ…gÅ‚e, pÅ‚askie placki z wody i ziarna, szybkoprzyrzÄ…dzane na żarzÄ…cym siÄ™ popiele lub na rozgrzanymkamieniu, byÅ‚y chyba najwczeÅ›niejszÄ… postaciÄ… chleba.Focaccia jest ich najbardziejbezpoÅ›redniÄ… spadkobierczyniÄ….Nawet jej nazwa pochodziod Å‚aciÅ„skiego sÅ‚owa focus, które oznacza ogieÅ„.Francuskifougasse chleb o ksztaÅ‚cie drabiny, czÄ™sto wypiekany zdodatkiem oleju z orzechów wÅ‚oskich wywodzi siÄ™ z tejsamej tradycji.Jak to czÄ™sto bywa z potrawami, które oddalajÄ…siÄ™ od korzeni, w wielu zakÄ…tkach Å›wiata sprzedawana jestfocaccia przypominajÄ…ca pozbawionÄ… smaku, tÅ‚ustÄ… watÄ™.Lepiej upiec wÅ‚asnÄ….SkÅ‚adniki na trzy osiemnastocentymetrowe bochenki2 1/3 szklanki letniej wody (ewentualnie trochÄ™ wiÄ™cej)2 1/2 Å‚yżeczki aktywnych suchych drożdży (albo okoÅ‚o 20gramów Å›wieżych)6 Å‚yżek zimnej oliwy z oliwek z pierwszego tÅ‚oczenia i odrobinado pokropienia1/5 Å‚yżki drobnej soli morskiej6 szklanek zwykÅ‚ej mÄ…ki pszennej2/3 szklanki zmielonej na kamiennych żarnach razowej mÄ…kipszennej1 szklanka drobno zmielonej na kamiennych żarnach biaÅ‚ejÅ‚ub żółtej mÄ…ki kukurydzianej2 szklanki orzechów wÅ‚oskich, lekko prażonych ipokruszonychWlej 1/3 szklanki letniej wody do dużej miski i wsyp lubpokrusz drożdże.Mieszaj, aż siÄ™ rozpuszczÄ…, odstaw na pięćminut, a w tym czasie wymieszaj sześć Å‚yżek oliwy, dwieszklanki letniej wody i drobnÄ… sól morskÄ….Wlej pÅ‚yn dodrożdży i wsyp trzy gatunki mÄ…ki, wszystkie jednoczeÅ›nie, anastÄ™pnie wymieszaj, żeby powstaÅ‚a w miarÄ™ jednolita masa.Przełóż jÄ… na przyprószonÄ… mÄ…kÄ… stolnicÄ™ i wyrabiaj.JeÅ›liciasto wydaje siÄ™ zbyt suche, pokrop je jeszcze wodÄ…, żebynadawaÅ‚o siÄ™ do dalszej obróbki.Ugniataj je tak dÅ‚ugo, ażstanie siÄ™ miÄ™kkie, jedwabiste i elastyczne.RozpÅ‚aszcz ciasto inadaj mu ksztaÅ‚t zbliżony do prostokÄ…ta, a potem posyp jekruszonymi orzechami, które ugnieć razem z masÄ… chlebowÄ….Uformuj kulÄ™ i przełóż jÄ… do lekko naoliwionej miski.PrzykryjjÄ… szczelnie plastikowÄ… foliÄ… i pozostaw w ciepÅ‚ym, wolnym odprzeciÄ…gów miejscu.Ciasto powinno rosnąć, dopóki niepodwoi swojej objÄ™toÅ›ci, co może potrwać do dwóch godzin.Gdy bÄ™dzie gotowe, przyklep je, żeby usunąć pÄ™cherzykipowietrza, i podziel na trzy części.Z każdej z nich zrób pÅ‚aski,okrÄ…gÅ‚y placek.Surowe chlebki umieść na posmarowanycholiwÄ… blachach piekarniczych, lekko przyprószonych mÄ…kÄ…kukurydzianÄ….Przykryj caÅ‚ość kuchennymi Å›ciereczkami izostaw do wyroÅ›niÄ™cia.Po upÅ‚ywie pół godziny palcami zróbw cieÅ›cie Å‚adne doÅ‚ki, do których pózniej nalejesz oliwy inasypiesz soli.Przykryj ciasto ponownie i zostaw na jeszczejednÄ… godzinÄ™, by ostatecznie wyrosÅ‚o.Po upÅ‚ywie tego czasuobficie posyp je solÄ… morskÄ… może być zmielona w mÅ‚ynku i skrop oliwÄ…, w szczególnoÅ›ci doÅ‚eczki.Bochenki powinnysiÄ™ piec przez dwadzieÅ›cia do dwudziestu piÄ™ciu minut,ewentualnie dÅ‚użej, aż stanÄ… siÄ™ puszyste i kuszÄ…co zÅ‚ociste.Natychmiast po wyjÄ™ciu z piekarnika przełóż je na stojaki,żeby nieco ostygÅ‚y przed podaniem.W razie potrzeby takiepieczywo można podgrzać przez parÄ™ minut w gorÄ…cympiekarniku.Umbrichelli z olivadaUmbrichelli to niezbyt równe, rÄ™cznie zwijane i krojonesznurki makaronu przyrzÄ…dzonego wyÅ‚Ä…cznie z mÄ…ki, wody isoli.Przygotowywanie Å›wieżego umbrichelli może zniechÄ™cać(zupeÅ‚nie niesÅ‚usznie, zapewniam wystarczy rzucić okiemna przepis poniżej), ale nie warto ulegać pokusie kupieniagotowego makaronu jajecznego.Jego jedwabista faktura ibogatszy smak nie najlepiej sÅ‚użą podkreÅ›leniu typowowiejskiego aromatu pasty z oliwek.W ostatecznoÅ›ci możnazastÄ…pić umbrichelli grubym suszonym spaghetti, takim jakbucatini.Umbryjska olwada to krewniaczka prowansalskiejtapenady, a do jej przyrzÄ…dzenia potrzebne sÄ… wielkie, miÄ™sisteczarne lub fioletowe oliwki, których sÅ‚ony smak należyzÅ‚agodzić czarnym rumem, a nie podkreÅ›lać anchovie, zgodniez poÅ‚udniowofrancuskim obyczajem.Garnek mniej sÅ‚onej,mniej napastliwej umbryjskiej pasty to prawdziwy skarb wspiżarni.Kremowy smakoÅ‚yk można jeść nie tylko zmakaronem, lecz również na pieczonym chlebie jakoprzekÄ…skÄ™
[ Pobierz całość w formacie PDF ]