[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Nie podawać przy zapale-niu nerek.Zestaw IISkórka pomarańczowa 30Kruszyna 35Senes - owoce 34l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar prze-cedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości l filiżanki dziennie.W razie występowania biegunkiprzerwać kurację.Zestaw IIILiść piołunu 30Bobrek trójlistny 30Korzeń tataraku 5Goryczka żółta 5Tysiącznik 30l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar prze-cedzamy i pijemy herbatę ciepłą przed jedzeniem.Nie wolno podawać tej herbaty kobietom wciąży.Zestaw IVPiołun 20Tysiącznik 20Skórka pomarańczowa 20Bobrek trójlistny 10Korzeń tataraku 10Korzeń goryczki 10Cynamon - kora 10l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar prze-cedzamy i pijemy herbatę ciepłą przed jedzeniem.Nie wolno podawać tej herbaty kobietom wciąży Zioła należy pić przez 14 dni.AupieżZestaw IRozmaryn 100Włosy myć wodą z odwarem rozmarynu, powstałym przez zalanie 50 g rozmarynu wrzącąwodą (napar jest gotowy po naciąganiu 10-minutowym).Zestaw IIPaproć 1001-2 gałązek paproci gotować w 2/3 l wody i 1/3 l wina.Zestaw IIIBobrek trójlistny 35Przetacznik 25Skrzyp 40133l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar prze-cedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 2-3 filiżanek dziennie.Ponadto zbadać i leczyćprzyczynę choroby.Zestaw IVPokrzywa 35Korzeń łopianu 20Rumianek 15Liść jeżyny 30l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar prze-cedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3-4 filiżanek dziennie.Ponadto zbadać i leczyćprzyczynę choroby.Auszczyca (rybia skóra, rybia łuska)Kora wierzby 40Rosiczka 40Bratek polny - kwiat 20Ayżkę stołową ziół naparzyć w 1/4 l wody, po naciąganiu przez 10 minut przecedzić.W napa-rze tym namoczyć ręcznik lniany, wykręcić i przykładać do miejsc chorych.Aydki skurczeZestaw IKozłek lekarski 15Anyżek 20Tysiącznik 15Mak polny 20Liść mącznicy 30l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar prze-cedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 2 filiżanek dziennie.Zestaw IITysiącznik 15Rozmaryn 20Chmiel 10Lebiodka 45Korzeń fiołka polnego 10l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 2 filiżanek dziennie.Zestaw IIILiść melisy 25Korzeń kozika 25Kwiat rumianku 25Liść poziomki 25l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę w ilości 3 filiżanek dziennie.134Zestaw IVRumianek 30Dziewanna 30Krwawnik 20Liść poziomki 20l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzić i pić 3 filiżanki dziennie.Zioła pić 21 dni.MdłościOmdlałemu dajemy pod nos do wąchania roztarte liście mięty wodnejalbo: cebulę pokrajaną w talarkialbo:10-15 kropli nastoju spirytusowego z korzenia goryczkialbo:10-15 kropli nastoju spirytusowego z korzenia tataraku albo mieszaninę:Melisa 40Skórka cytrynowa 40Gałka muszkatołowa 10Cynamon 5Gozdziki 5Zioła gotujemy w 1/4 l wody i po dodaniu 1/4 l spirytusu destylujemy ją na słońcu aż do wy-klarowania.Podajemy 4 łyżki dziennie.MiażdżycaZestaw IKorzeń biedrzeńca 15Korzeń trawy leśnej 15Kora szkłaka 15Szałwia 10Lebiodka 10Liść jemioły 10Strączki fasoli 5Kwiat lawendy 5Szanta zwyczajna 5Drewno sasafrasu 5Rosiczka 5l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę rano na czczo oraz wieczorem 1/2 godz.po jedzeniu l filiżankę.Pić bez cukru.Zestaw IIKrwawnik 15Perz 15Morszczyn 20Szakłak - owoc 25Wilżyna ciernista 10Malwa czarna 5Drewno sandałowe 10135l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Miesiączka skąpaZestaw IMelisa 20Janowiec 15Rumianek 15Dymnica 15Majeranek 15Ruta ogrodowa 10Szczaw zwyczajny 10l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Zestaw IIKolendra 25Kłąb mistrzowca 20Krwawnik 15Liść akacji 15Babka lancetowata 15Glistewnik 10l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Zestaw IIIMikołajek 30Melisa 30Goryczka żółta 20Liść akacji 20l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Zestaw IVLiść mięty 30Liść melisy 30Liść pomarańczy 15Malwa czarna 20Koper włoski 5l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 2 filiżanek dziennie.Zestaw VRumianek 30Ziele jaskółcze 30Krwawnik 20Babka lancetowata 20136l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10- 15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Zestaw VIZiele świętojańskie 30Ruta ogrodowa 30Szanta 20Konitrud 10Kora kaliny 10l łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Zestaw VIIDziewięciomik 20Koper włoski 20Czarcikęs 20Orliki białe 20Drewno sarsaparylanowe 10Piwonia 5Bazylial łyżkę stołową ziół zalać l filiżanką wrzącej wody; po 10-15 minutach naciągania napar tenprzecedzamy i pijemy herbatę ciepłą w ilości 3 filiżanek dziennie.Zioła pić 7 dni przed okre-sem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]