[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.PochyliÅ‚ siÄ™ nad pachnÄ…cÄ…aromatycznie kadziÄ…. Tutaj wszystkie rodzaje win zostajÄ… dokÅ‚adnie ze sobÄ… pożenione.EstherchwyciÅ‚a go zarÄ™kÄ™. JeÅ›li jest to dobre dla wina, może być dobre także dla mnie.Sacha daÅ‚ jej do skosztowania maÅ‚y kieliszek mieszanki vin clair, podczas gdyFélix Benoist,mÅ‚odszy chef de caves, obserwowaÅ‚ jÄ… rozbawiony.Wzięła Å‚yk i skrzywiÅ‚a siÄ™.Napój byÅ‚wytrawny, kwaskowy i rozcieÅ„czony. To z tego robicie szampana?Félix Benoist rozeÅ›miaÅ‚ siÄ™.Sacha odpowiedziaÅ‚: Ach, zbliżamy siÄ™ do momentu, w którym nastÄ™puje prawdziwy cud tworzeniaszampana.Nalewamy wino do butelek, do których dodajemy liqueur de tirage, mieszaninÄ™wina, cukru idrożdży.Powoduje to drugÄ… fermentacjÄ™, dziÄ™ki której szampan zyskuje swój smak,równowagÄ™ istaje siÄ™ musujÄ…cy.Razem z panem Medotem przeszli do miejsca, w którym rozlewano wino.SÅ‚ychać byÅ‚odzwoniÄ…ce gÅ‚oÅ›no na taÅ›mie butelki, a dwudziestu czy trzydziestu pracowników,kobiet imężczyzn w dÅ‚ugich fartuchach nadzorowaÅ‚o caÅ‚y proces.Tutaj dozowano wlewany dobutelekliqueur de tirage.Potem zatykano je korkiem, zabezpieczano metalowÄ… klamrÄ… orazwstrzÄ…sano.NastÄ™pnie taÅ›mÄ…, która znikaÅ‚a w otworze w podÅ‚odze, butelki wysyÅ‚ane byÅ‚y nadół do piwnic. Teraz musimy zejść do najgÅ‚Ä™bszej z naszych piwnic zawoÅ‚aÅ‚ Sacha,przekrzykujÄ…chaÅ‚as. Podczas drugiej fermentacji butelki trzeba koniecznie przechowywać wstaÅ‚ejtemperaturze dziesiÄ™ciu stopni.Zeszli po schodach do piwnicy, w której Esther spotkaÅ‚a kiedyÅ› SachÄ™, a potemszli jeszczeniżej i niżej, a ich kroki dudniÅ‚y po goÅ‚ych, dÄ™bowych stopniach.Dotarliwreszcie donajchÅ‚odniejszej i najgÅ‚Ä™biej poÅ‚ożonej piwnicy Maison Louis David.Estherwzięła ze sobÄ…pÅ‚aszcz z wigonii, z futrzanym koÅ‚nierzem.Piwnice byÅ‚y przejmujÄ…co wilgotne iciasne.Przyoddychaniu z ust leciaÅ‚a para.Esther nie potrafiÅ‚a opanować dreszczy.Piwnice Louisa Davida zostaÅ‚y gÅ‚Ä™boko wykopane w tym samym kredowym podÅ‚ożu,któredecydowaÅ‚o o wyjÄ…tkowym charakterze winogron rosnÄ…cych w Szampanii.CiÄ…gnęły siÄ™przezponad milÄ™, sÅ‚abo oÅ›wietlone sznurami elektrycznych żarówek.Po obu stronachgłównej piwnicywydrążono nisze, w których na drewnianych stojakach leżakowaÅ‚y tysiÄ…ce ciemnych,zakurzonych butelek szampana. Piwnice wykopano w okresie galloromaÅ„skim wyjaÅ›niÅ‚ Sacha. W czasach, kiedywydobywano wapieÅ„ na budowÄ™ miasta Reims.OczywiÅ›cie przez lata powiÄ™kszyliÅ›myjeznacznie, a mój ojciec wykopaÅ‚ na samym koÅ„cu specjalnÄ… piwnicÄ™ na L Etoile deChampagne.Piwnica ta znajduje siÄ™ tuż pod rzekÄ…, wiÄ™c wino przechowywane jest w staÅ‚ejtemperaturzeoÅ›miu stopni, co powoduje wolniejszÄ… fermentacjÄ™.Pan Medot dodaÅ‚: WiÄ™kszość naszych butelek pozostaje tutaj zÅ‚ożona przez miesiÄ…c, lecz mynieustannierozkÅ‚adamy te stosy i ukÅ‚adamy je na nowo.WstrzÄ…samy także energiczniebutelkami, abyzapobiec tworzeniu siÄ™ niepożądanego osadu.ProszÄ™ sobie wyobrazić, cóż to jestza praca, skorow każdej z tych nisz znajduje siÄ™ prawie dwadzieÅ›cia tysiÄ™cy butelek szampana.Po miesiÄ…cubutelki przenosi siÄ™ tutaj powiedziaÅ‚, wskazujÄ…c rzÄ™dy drewnianych,nachylonych pod kÄ…temdesek, z których każda miaÅ‚a sześćdziesiÄ…t otworów.Butelki szampana byÅ‚y w nichuÅ‚ożonelekko skoÅ›nie, szyjkami w dół.Teraz szampan przechodziÅ‚ we wprawne rÄ™ce tak zwanych remueurs, którzy mieli zazadaniecodziennie obracać każdÄ… butelkÄ™ o jednÄ… ósmÄ… obrotu, aby uwolnić znajdujÄ…cy siÄ™w Å›rodkuosad oraz trÄ…cić lekko Å‚okciem w dno butelki.Po kilku miesiÄ…cach butelkiustawiane byÅ‚yzupeÅ‚nie pionowo, korkiem w dół, by caÅ‚y osad gromadziÅ‚ siÄ™ w szyjce.Esther byÅ‚a zachwycona tym, co robili remueurs.Ich dÅ‚onie zeÅ›lizgiwaÅ‚y siÄ™ popupitres(stojakach) ze zdumiewajÄ…cÄ… szybkoÅ›ciÄ….WydawaÅ‚o siÄ™, że prawie wcale niedotykajÄ… butelek. Jeden mężczyzna może obrócić dwadzieÅ›cia tysiÄ™cy butelek szampana dziennie wyjaÅ›niÅ‚jej Sacha. Ale metodÄ™ tÄ™ wynalazÅ‚a kobieta, Nicole Barbe Clicquot, któraprzejęła firmÄ™Clicquot w 1805 roku.Wycięła ona otwory w swoim kuchennym stole, umieÅ›ciÅ‚a wnich butelkiszampana, wyjmowaÅ‚a je codziennie i wstrzÄ…saÅ‚a. Zaraz po fazie remuage butelkiustawiane sÄ…pionowo w pozycji sur pointes, a wiÄ™c szyjkÄ… w dół, aby wino dojrzaÅ‚o.WiÄ™kszośćmarkowychszampanów potrzebuje na to trzy lata, ale L Etoile de Champagne pozostaje surpointes przezdziesięć lat. Kiedy szampan dojrzeje, z szyjki butelki trzeba usunąć osad mówiÅ‚ dalejSacha.Robimy to, zanurzajÄ…c szyjkÄ™ w zamrożonej solance.W ten sposób wino w szyjcezmienia siÄ™lodowÄ… brejÄ™, wiÄ™c gdy postawimy butelkÄ™ w normalnej pozycji i wyciÄ…gniemykorek, substancjata wyskakuje na zewnÄ…trz, a my nie tracimy przy tym ani odrobiny szampana.Potemdodajemyjeszcze trochÄ™ cukru, a nastÄ™pnie zakorkowujemy butelkÄ™, przylepiamy etykietÄ™ iznówprzenosimy wino na dół do piwnic, aby jeszcze poleżakowaÅ‚o.Wtedy szampan jestjuż gotowydo sprzedaży.Esther byÅ‚a zaskoczona, widzÄ…c, że nie używane korki nie miaÅ‚y wcale ksztaÅ‚tugrzybka tylkoregularnego walca.Korki do poÅ‚owy wprowadzano do butelek, a nastÄ™pniebÅ‚yskawicznym ibardzo mocnym uderzeniem nadawano im ten charakterystyczny ksztaÅ‚t.Umocowanypotem nagórze metalowy kapturek uniemożliwiaÅ‚ drucianemu koszyczkowi wrzynanie siÄ™ wkorek. WyjaÅ›niÄ™ ci maÅ‚y sekret powiedziaÅ‚ Sacha. Kiedy otworzysz butelkÄ™szampana,przyjrzyj siÄ™ korkowi.Im wiÄ™cej znajdziesz na nim znaczków kontrolnych, tymlepszy jestgatunek korka i można przypuszczać, ze firma zadbaÅ‚a odpowiednio o swój wyrób.Esther potrzÄ…snęła gÅ‚owÄ…. Nigdy siÄ™ tego wszystkiego nie nauczÄ™. Nonsens! zawoÅ‚aÅ‚ Sacha, biorÄ…c jÄ… za rÄ™kÄ™. Wkrótce bÄ™dziesz tak sÅ‚ynnymwytwórcÄ…szampana jak Veuve Clicquot
[ Pobierz całość w formacie PDF ]